U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

30. Dec 2013.

Šećer koji postaje svjetski hit

Danas se na trzistima nalazi ogroman broj proizvoda za koje se tvrdi da su drugaciji i zdraviji, pa ne cudi sto se ponekad tesko snaci u moru naziva proizvoda i savjeta. Narocito je veliki broj novih proizvoda za zasladjivanje sa kojima moramo posebno biti oprezni i citati deklaracije na pakovanjima.

Foto i tekst – blog KuhinjskePrice.com

Nije stevia secer o kome se dosta govori uvijek cista stevia i iako dosta skup proizvod, ponekad je mjesavina obicnog smedjeg secera sa stevia secerom, iako na omotu na prednjoj strani pise stevia secer. Takvih proizvoda ima nazalost na policama danskih supermarketa.

Nedavno sam isprobala jedan secer koji je postao hit, a radi se o seceru kokosove palme o kome se sve vise govori kao boljoj varijanti secera na radost mnogih. Ovaj secer se pravi tako da se cijedi sok kokosove palme i palminog cvijeta, susi i nakon toga melje u krupni prah zlatno-smedje boje i okusa karamele koji ne moze, a da vas ne osvoji.

Istovremeno ovaj secer ima u odnosu na ostale vrste secera dosta nizi glihemijski indeks {GI}, odnosno broj koji oznacava intenzitet lucenja insulina nakon unosenja neke namirnice. Tako je potrebno i vise vremena da se ovaj secer svari, a sto daje ujednaceniji nivo secera u krvi.

Nizak glihemijski indeks je otprilke ispod 50, a visok iznad 70. Glihemijski indeksi namirnicam su razliciti, a vrijednosti za glihemijski indeks nekoliko vrsta secera su:

Obicni bijeli secer 70
Smedji secer 68
Secer od kokosove palme 35

Sve ovo ne znaci da ovaj secer mozemo jesti neograniceno, nego samo da njime mozemo u manjim kolicinama zasladiti poslastice, a da je pri tome bolje za nas organizam.

Tekst i fotografije uz odobrenje autora
preuzeti sa bloga Kuhinjskeprice.com.
Kuhinjske priče možete pratiti i na Facebooku.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: