U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

18. Oct 2012.

SenSia jogurt sa žitaricama i vanilijom pojačajte sa jednom kruškom, a evo kako i zašto [Recenzija]

Jedna od stvari koje volimo raditi, pa o kojima volimo kasnije i pisati, je udruživati gotove, spremne proizvode za jesti, sa drugim namirnicama u nadi da ćemo dobiti nešto sasvim novo, po mogućnosti i bolje i ukusnije. Kada nam takvi eksperimenti uspiju, odnosno kada nam se kreacije i kombinacije dopadnu, imamo inspiraciju za pisanje o tome. Ovog puta, to smo učinili sa SenSia jogurtom sa žitaricama i vanilijom i - jednom kruškom. Evo utisaka.

SenSia je Dukatov brend, linija zdravih probiotika kojih danas ima u nekoliko varijanti. Na tržištu su prisutni dovoljno vremena da se može zaključiti da imaju povjerenje dobrog dijela publike kojoj su namijenjeni. Mi smo odabrali SenSia SNACK pakovenje (190g) za potrebe ovog eksperimenta, sa žitaricama i vanilijom. Kruška se činila kao pravi izbor za drugi osnovni sastojak u ovom udruživanju.

Zašto ova kombinacija?

Osim toga što su kruške (uglavnom Viljamovke) u ovo doba godine posebno slatke i dobrodošle, a što smo jabuke već koristili u priči o kombinaciji = jabuka + jogurt + med + cimet, kruške smo odabrali jer su (i one) pune vlakana i vitamina, samim tim i odlične za probavu, i dijetalne, sprečavaju prejedanje; upravo što su i karakteristike, kako tvrde proizvođači, SenSia jogurta sa žitaricama i vanilijom.

SenSia koju smo koristili za ovaj eksperiment je prisutan proizvod već dvije godine i ima dobru reputaciju kod potrošača. Pakovanje od 190 grama, naša su razmišljanja, je čak i mnogo za jednu, ali definitivno malo za dvije osobe. Rješenje za to vidjeli smo upravo u kruškama – Slatke su, pune vode, nisu kisele i trebale bi se odlično slagati sa svim što se već nalazi u SenSii. A prije nego popričamo o kombinaciji, saznajte sastav SenSia jogurta sa vanilijom i žitaricama (pakovanje 190g – 170g jogurta + 20g žitarica):

- Pasterizirano mlijeko 3,2% mm, šećer, pripravak vanilije 3% ( glukozni sirup, ekstrakt vanilije, aroma, bojilo: beta karoten), modificirani škrob, žitarice 20g (zobene i pšenične pahuljice; pšenično, ječmeno i raženo brašno; hrskavi kukuruz, hrskava riža, sol, suncokretovo ulje, zapečeni bademi, kokosove pahuljice, med); probiotička kultura Bifidus Naturalis. Energetska vrijednost 100g iznosi 176 kcal; bjelančevina 5,3g; ugljikohidrata23,6g, od toga šećeri 10,4g; masti6,7g, od toga zasićene masne kiseline 0,9g; vlakna 1,4g, natrij 0,08g – proizvod sadrži gluten, orašaste plodove, soju i susam.

Kombinacija je jednostavno fantasitčna

Jedna prosječna kruška (od 60tak grama), isjeckana na kockice (koje jednostavno ubacite u jogurt), pretvorila je ovu kombinaciju u obrok težak 250g. Kruška je nešto kaloričnija od jabuka (80 naspram 60 kcal / 100g), odnosno zaslužna je za novih 50tak kalorija u ovoj novonastaloj poslastici. Dakle, energetska vrijednost cijelog, ali obroka sada dovoljnog za dvoje, je pojačan na oko 385 kcal. 192 kalorije po osobi.

Ukus i isplativost

Osim što je sama kruška dala volumen, njena slatkoća nije uopšte poremetila prepoznatljiv okus SenSia jogurta, odnosno ionako zaista odličan sklad svih sastojaka u jogurtu koji su pobrojani iznad. Naprotiv, možemo reći da je čak i svojom slatkom vodenošću pojačala ukus, a istovremeno i razrijedila jogurt, opet ne ometajući dominaciju okusa žitarica i blagu aromu vanilije. Učinila je ono što smo htjeli – od SenSie premale za dvoje napravila je SenSiu itekako dovoljnu za dvoje. Dalje, 1kg krušaka košta oko 2 KM, pa bi vas jedna (čak veća) kruška mogla koštati najviše 0,2 KM. SenSia SNACK je oko 1,80 KM, što znači da iznos za ovaj obrok (ponavljamo – za dvoje) neće preći 2 KM.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: