U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

18. Nov 2013.

Sve nacrtano, sad na posao: Evo kako da pripremite odlične ćevape! [Recepti]

Kako u vlastitom domu pripremiti domaće, prave, bosanske ćevape? Konačno imamo jedan kvalitetan odgovor/recept! Blog domacii-recepti.blogspot.com donosi detaljna upustva kako, šta, s čim kada su u pitanju ćevapi. Bez da vam i dalje mudrujemo, svakako niste ni pročitali ovaj uvod nego ste oči odmah bacili na konkretan recept, zar ne? Idemo dalje ...

Sastojci:

- 750 gr junetine
- 250 gr ovčetine
- 1 kašika soli
- 1 kašika vegete
- 1 kašika bibera
- 1/2 glavice bijelog luka
- 1 kašika kajmaka
- malo mineralne vode

Obavezni prilozi:

- Što više crvenog luka to bolje
- kajmak ili ajvar po želji

Poljev za lepinu:

- provrela voda
- malo goveđeg temeljca ili kocka
- vegeta
- malo ulja
- peršunov list
- bijeli luk
- biber

Priprema poljeva:

- Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća

Priprema ćevapa:

- Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
- U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
- Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
- Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
- Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
- Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
- Lepinje namočite zaljevom i malo zapecite

Svoje tajne i konstruktivne ideje, naravno ako nemate ništa protiv, ostavite u komentarima ispod. A ako imate zanimljiv recept, pošaljite nam na mail info@namirnice.ba i objavićemo ga na našem portalu!

(Namirnice.ba/domacii-recepti.blogspot.com)

Vaš komentar: