U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

01. Oct 2012.

Tave teflonke mogu biti opasne po vaše zdravlje, obratite pažnju na ove stvari

Većina kućanstava priprema hranu u posudama s neprianjajućim dnom. Za pripremu jela potrebno je manje masnoće i jednostavno se peru, ali jesu li sigurne? Evo što trebate znati o njima.

Korištenje neprianjajuće tave, takozvane teflonke, zahtijeva daleko manje ulja prilikom kuhanja. Samo kašičica ili dvije ulja će biti sasvim dovoljne za pečeno meso i povrće – puno manje nego što bi bilo potrebno kad se koristi posuđe od nehrđajućeg čelika. Ali, neprianjajuća podloga je takva zbog perfluorokarbona (PFC), koji se povezuje s oštećenjima jetre i razvojnim problemima, piše magazin.hr.

Smanjite toplinu

PFC se ispušta u zrak u obliku otrovnih plinova kad se posuda previše ugrije. Stoga izbjegavajte korištenje neprianjajuće tave na jakoj vatri te nikad ne zagrijavajte praznu posudu.

Koristite drveni ili silikonski pribor

PFC se može osloboditi ako se ogrebe prevlaka na posudi. Iz tog razloga je važno koristiti isključivo drvene ili silikonske kuhače.

Ručno pranje

Perilice su pretople za njih! Tokom pranja u perilici će se otpustiti više PFC-a nego ako ovo posuđe perete rukom (pazite da ne grebete).

Potražite neprianjajuću tavu bez PFC-a

Ovo posuđe se obilježava etiketom ‘zeleno’ ili ‘eco-friendly’ i ima premaz koji se neće ispuštati na visokoj temperaturi.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: