U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

27. Feb 2013.

Upoznajte kalij: Mineral koji čini srce zdravim i mozak aktivnim

Kalij je mineral i elektrolit važan za pravilno funkcioniranje svih ćelija, tkiva i organa u tijelu. Ključan je za funkcioniranje srca i kontrakciju glatkih mišića. Da bi bio u ravnoteži, osim prehrane, bitne su i količine natrija i magnezija u krvi. Nakon kalcija i fosfora, kalij je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu.

Šta čini tijelu

Kalij je mineral koji je potreban ljudskom tijelu za normalnu funkciju. Također je i elektrolit. U tijelu postoji nekoliko elektrolita (natrij, kalij, kalcij, magnezij, hlor) koji regulišu pH vrijednost krvi, količinu vode u tijelu i funkciju živaca i mišića. Kalij je bitan za zdravlje kostiju, njegov nedostatak može uzrokovati visok krvni pritisak, a osobe koje redovno jedu namirnice bogate ovim mineralom izloženi su manjem riziku od moždanog udara.

Tijelu je potreban za

Izgradnju proteina, razgradnju i iskorištavanje ugljikohidrata, izgradnju mišića, normalan rast tijela, kontrolu električne aktivnosti u srcu i kontrolu ravnoteže između kiselina i baza.

Dobri izvori kalija i preporučena dnevna doza

Citrusno voće (limun, narandže, grejpfrut), riba (posebno tunjevina i losos), cvekla, banane (prosječna banana sadrži 490mg), paradajz, krompir, dinja, bademi, grožđicegrah, špinat, pileća prsa. Najmanja dnevna potreba za kalijem u SAD-u je oko 1 gram, no smatra se da bi ga se optimalno u organizam trebalo unositi u dozama od barem 2 do 6 grama na dan. U Velikoj Britaniji najmanja preporučena dnevna doza postavljena je na 3500 mg, a u Australiji na 1950 do 5460 mg.

(A.S./Namirnice.ba/Wikipedia/NaturalNews)

Vaš komentar: