U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

17. Jan 2013.

Vrijeme je da upoznate borovnice i saznate zašto su smatrane super voćem

Borovnica raste kao maleni višegodišnji grm, a neki primjerci mogu opstati i do 15 godina. Najčešće naraste do 60 cm ali ponekad i do 90 cm visine te posjeduje ovalne ili eliptične listove, dužine od 1-3 cm. Listopadna je biljka, novi listovi izbijaju krajem aprila i početkom maja, opadaju krajem septembra do oktobra, a plodovi su dostupni tokom ljetnih mjeseci.

Poznato je mnogo sorti ove voćke, koje se razlikuju prema brojnim značajnostima, a ona najistaknutija je veličina ploda. S obzirom na ovu karakteristiku, razlikujemo sorte krupnijeg ploda (Herbert, Coville, Berkley, Bluecrop, Blueray) i one sitnijeg ploda (Goldtraube, Rubel, Berlington, Raconcas).

Male bobice velike nutritivne vrijednosti

Borovnice se svrstavaju u grupu bobičastog voća koje je karakteristično po svojoj intenzivnoj crvenoj i ljubičastoj boji. Nosioci ove boje su pigmenti iz skupine bioflavonoida, tačnije antocijani, a što je boja voća intenzivnija znači da su plodovi bogatiji ovim ljekovitim tvarima. Spomenuti spojevi djeluju kao snažni antioksidansi, a u njihovom djelovanju pridružuju im se i vitamini s antioksidativnom aktivnošću – vitamini C i A – koje također nalazimo u tamnom bobičastom voću. Uz navedene vrijedne tvari, ovo voće sadrži i željezo, kalij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu, te pregršt fitokemikalija.

Smrznute jednako vrijedne kao i svježe

Zajedno ove vrijedne tvari sarađuju štiteći nas od bolesti srca i krvnih žila te djelujući protuupalno. Upalno stanje organizma dovodi do razvitka mnogih hroničnih bolesti te su borovnice svoj status super hrane zaslužile braneći nas od upale. Sezona borovnica vrlo kratko traje međutim to ne bi trebalo biti opravdanje za nekonzumiranje tog važnog voća, jer su smrznute borovnice nutritivno jednako vrijedne kao i svježe.

Nutritivnoj vrijednosti, uz navedene nutrijente, svakako doprinosi i niska kalorijska vrijednost – jedno serviranje (1 šalica) osigurava svega 80 kilokalorija, značajnu količinu minerala željeza te prehrambenih vlakana – 5 grama u jednom serviranju.

Izvor mnogobrojnih zdravstvenih pogodnosti

Zdravstvene prednosti konzumacije borovnica već su poznate nekoliko godina, a ističu se zaštita od degenerativnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, makularne degeneracije, bolesti mozga, gastrointestinalnih tegoba te karcinoma. Pokazano je da antocijanin prisutan u borovnicama može usporiti gubitak mentalnih sposobnosti uslijed starenja, dok je studija provedena na Univerzitetu Tufts dokazala da se prehrana koja uključuje obilje borovnica uspješno suprotstavlja lošoj ravnoteži i koordinaciji koje su vezane uz starenje. Dodatno je uočeno da redovna konzumacija borovnica značajno doprinosi boljem pamćenju kao i većoj sposobnosti učenja.

Ako se osvrnemo na tvrdnje nedavno provedene studije, možemo vidjeti da postoje relevantni dokazi o važnosti borovnica u procesu mršavljenja. Spomenuta studija otkriva da polifenoli sadržani u borovnicama mogu pomoći u borbi protiv debljine na način da inhibiraju adipogenezu odnosno stvaranje masnih čelija te induciraju lipolizu odnosno razgradnju masti. Uspješnost polifenola u sprečavanju nastanka masnih ćelija ovisila je o njihovoj dozi pa je tako najviši unos polifenola iz borovnica doveo do smanjenja lipida za 73 %, dok je najniži unos uzrokovao 27 % smanjenje lipida.

Smanjuje visok krvni pritisak

Još jedno od mnogih obećavajućih istraživanja dolazi od naučnika s Harvarda i njihovih britanskih kolega s University of East Anglia te sugerira kako bioaktivni sastojci borovnica smanjuju izglede za razvoj hipertenzije. Ključnim se pokazalo ponovno djelovanje antocijanina, antioksidansa iz skupine flavonoida. U prosjeku je sedmična konzumacija jedne porcije borovnica bila povezana s 10% manjim rizikom za povišeni krvni pritisak, pokazali su podaci prikupljani tokom 14 godina od 134000 žena i 47000 muškaraca. Naučnici dodaju kako je pozitivan učinak antocijanina bio najuočljiviji kod ispitanika mlađih od 60 godina.

Osim navedenih učinaka, borovnicama se pripisuje i ljekovito djelovanje kod bolesti jetre, astme te za oporavak mišićnog tkiva nakon napornih aktivnosti.

Borovnice u kulinarstvu

S obzirom na nisku kalorijsku vrijednost, borovnica je dobrodošla namirnica u bilo koje doba dana, pogotovo u ljetnom periodu kada je u sezoni. Odlično pristaje sa svim žitaricama za doručak uz dodatak jogurta, slatko kiseli okus ploda borovnice osvježava voćnu salatu sa sladoledom, a mnogima je omiljeni sastojak laganih pita, štrudla i kolača.

(Namirnice.ba/Wikipedia/EatingWell/Gastro.hr)

Vaš komentar: