U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

18. Nov 2013.

Za ljepši i ugodniji dom: 7 biljaka koje morate imati u kući [Fotogalerija]

Biljke koje odlično filtriraju vazduh, uklanjaju štetne materije (i sve prisutan formaldehid), povećavaju količinu kiseonika… Svekvin jezik, đavolji bršljan, zmajevac i nisu baš lijepa imena za ovako korisne biljke, ali to ne znači da im ne trebate dati šansu.

Areca palma može da naraste 1,5 metar u visinu i proizvodi dovoljno kiseonika za jednu osobu. Važi za najbolju biljku “čistačicu” vazduha.

Svekrvin jezik (Sanseverija), iako ima neobično ime, specijalnost joj je pretvaranje ugljendioksida u kiseonik. Savršena za spavaće sobe.

Đavolji bršljan je najbolje držati u dnevnom boravku ili uopšte u prostorijama gdje boravi mnogo ljudi (u kancelarijama), jer je odličnan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz vazduha.

Kolorofit ili zeleni ljiljan je najbolji za uklanjanje formaldehida, kojeg najviše ima u dezinfekcijskim sredstvima i dezodoransima, pa je poželjno ovu biljku (ako ste u mogućnosti) držati u kupatilu.

Brdska palma takođe upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač vazduha.

Spatifilum upija toksine iz farbi ili sintetičkih materijala u kući. Pošto neutralizuje radijacije elektronskih uređaja, idealno mjesto za nju je pored računara ili TV-a. Takođe, mnogi je rado smiještaju u kupatila, jer dobro uklanja spore buđi.

Gerber, ne samo što ima divan cvijet, nego i uklanja benzen iz vazduha, koji se koristi kao rastvor za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida. Takođe, upija ugljend dioksid i daje više kiseonika tokom noći.

Pored ovih biljaka, među najbolje sobno cvijeće zaduženo za čistiji vazduh spada i: hrizantema, zmajevac, afrička ljubičica, ciklama, orhideja, aloe vera, fikus, drvo života, …

(Namirnice.ba/Wikipedia/Lifepress Magazin)

 

Vaš komentar: