U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

09. Nov 2012.

Zbog klimatskih promjena za 70 godina više neće biti kave?

Kafa je nakon nafte najprodavanija roba na svijetu, a njenu proizvodnju ugrožava promjena u prosječnoj temperaturi koja uništava zalihe biljke divlje Arabike.

Ovisnici o kofeinu bi u budućnosti trebali pronaći novu “dizalicu” jer će biljke kafe izumrijeti kroz narednih sedam desetljeća, predviđaju britanski naučnici iz Instituta Kraljevskih botaničkih vrtova. Klimatske promjene, gubitak šuma i korištenje agresivnih pesticida odgovorni su za uništenje biljke divlje Arabike, iz čijih plodova nastaje oko 70 posto kafe na svjetskom tržištu, piše Daily Mail.

Arabika potječe iz Etiopije, a raste u planinskim šumama te je najpopularniji tip kafe, no zbog brojnih komercijalnih plantaža usjevi divlje Arabike posebno su osjetljivi na infekcije i promjene u okolišu. Do sada su proizvođači uspijevali odvojiti oboljele od zdravih divljih biljaka, no ako bi one nastavile propadati to će ugroziti svjetske zalihe kave, objašnjavaju naučnici.

Stručnjaci upozoravaju da ako se šume Arabike ne uspiju spasiti, cijene kafe na tržištima će drastično rasti, a kako je kafa nakon nafte roba s kojom se najviše trguje, to će se odraziti na ukupno svjetsko gospodarstvo.

- Ključno je sačuvati Arabiku u njenom prirodnom staništu jer je bez tih divljih rezervi industrija kave ekstremno ugrožena – rekao je voditelj studije, dr. Aaron Davis.

Kafa se komercijalno se proizvodi u 70 država diljem svijeta, a ta industrija zapošljava preko 26 milijuna ljudi. Većina izvora divlje Arabike nalazi se u Sudanu i Etiopiji, a kako je biljka kafe ekstremno osjetljiva na promjene u okolišu, svaka promjena u prosječnoj temperaturi uništava dio usjeva, objašnjavaju naučnici.

(24sata.hr/Namirnice.ba)

Vaš komentar: