U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

12. Sep 2013.

Zdravlje i ljepota: 9 načina kako da iskoristite med za njegu lica i tijela [Recepti]

Med je jedna od najboljih stvari za hidrataciju, a pored toga, dobar je i u borbi protiv drugih nedostataka na koži. Donosimo vam 8 načina kako da iskoristite med za njegu lica i tijela.

Sredstvo za hidrataciju

Pomiješajte jednaku količinu meda i ekstra djevičanskog maslinovog ulja kako biste napravili gust losion. Utrljajte ga na suhu kožu i nakon što odstoji 10 do 20 minuta, isperite ga i koža će vam biti glatka.

Balzam za usne

Pomiješajte kašičicu meda se šest grama prirodnog voska, 10 kapi limuna, dvije kapi ulja sa vitaminom E i 50 grama kokosovog ulja. Kada se stvori sjedinjena masa, odvojite smjesu u posebne posudice koje imaju poklopac i poklopite ih.

Vosak za depilaciju

Pomiješajte dvije kašičice žutog šećera, kašičicu meda i jednu kašičicu vode u posudu koja se može staviti u mikrovalnu pećnicu, pa ugrijete u pećnici sve dok ne dobije braon boju (otprilike 30 sekundi). Ostavite smjesu da se ohladi i prorijedite je vodom ako bude previše gusto. Nanesite na kožu malom lopaticom, a zatim stavite traku tkanine preko smjese, pritiskajući je u pravcu u kom rastu dlake, pa zatim brzo povucite traku u suprotnom pravcu.

Proizvod za kosu

Dodajte kašičicu meda u svoj sapun kako biste izliječili oštećene pramenove. Ili ga pomiješajte sa maslinovim uljem i nanesite na kosu, pa kada odstoji 15 minuta (10 minuta više za jako oštećene pramenove), operite šamponom.

Kupka

Pomiješajte dvije kašike meda i 250 mililitara tople vode i ostavite 10 minuta kako bi se med rastvorio. Dodajte 2-3 kapi lavandinog ulja, pa sve to naspite u toplu vodu.

Sredstvo protiv bubuljica

Uzmite veoma malo meda i nanesite na bubuljice, a zatim prekrijte flasterom na 30 minuta. (Med je dobar i kod opekotina i ogrebotina).

Masaža lica

Pomiješajte dvije kašičice mlijeka sa dvije kašike meda. Nanesite rastvor na lice i ostavite da odstoji 10 minuta prije nego što ga isperete.

Lijek za bradavice

Nanesite med na problematične oblasti dva puta dnevno i već sutradan vidjećete rezultate.

Lijek za spavanje

Bolje od čaše toplog mlijeka pred spavanje je čaša toplog mlijeka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

(Dobar.ba/Blic.rs)

Vaš komentar: