U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

03. Nov 2012.

Zdravo i korisno: 3 namirnice koje i više nego uspješno mogu zamijeniti četkicu za zube

Još dok smo bili mali roditelji su nas (i zubari) naučili da zube trebamo prati poslije svakog jela. Međutim, nismo uvijek u prilici da nakon jela detaljno operemo zube na klasični način. Ako je to slučaj, a ove tri namirnice su vam nekako pri ruci, onda znajte da će upravo one poslužiti kao odlični prirodni zubni čistači.

Tvar koja se luči prilikom grickanja ovih hrskavih namirnica uništava kamenac i bakterije, a zube održava čistim i zdravim. Evo o kojim se namirnicama radi:

1. Jabuke

Fosfor, kalcij i flour koji se nalaze u jabukama sprječavaju razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice djelujući dvostruko – mehanički i fizički. Zasluženo je na prvom mjestu. Osim toga, razloga da svaki dan pojedete barem jednu nabuku je mnogo, saznajte koji su ovdje.

2. Sirova mrkva

Žvakanjem mrkve se stimulira proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni. Plus – Mrkva je jedan od najbogatijih izvora karoteinoida provitamina A, uključujući alfa-karoten i beta- karoten, koji se mogu pretvoriti u aktivan oblik vitamina A koji ima blagotvorno djelovanje na vid i imunološki sistem. Pročitajte još >> Ukratko o mrkvi: Evo zašto bi trebala biti sastavni dio najzdravijeg načina prehrane

3. Celer

Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje tvari koja neutralizira bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu. Plus - Celer je izvanredan izvor vitamina C, koji je značajan za jačanje imuniteta, ovo povrće takođe može imati pozitivan učinak na normalnu visinu krvnog pritiska i snižavanje holesterola.

Dobri folovi, ideje, djela, prečice, savjeti i slično
pratite i na našoj Facebook stranici Dobar magazin!

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: