U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

21. May 2012.

10 stvari o kojima trebate voditi računa ako želite pripremiti kvalitetan hamburger

Pripremiti hamburger je jednostavno, zar ne? Jeste, ali da bi bio kvalitetan potrebno je obratiti pažnju na detalje. Pripremanje hamburgera odavno je u svijetu stvorilo i nekoliko strastvenih eksperata kada se radi o ovom jelu. Ovo su njihovi jednostavni savjeti koje treba pratiti ako želimo pripremiti odličan hamburger.

Prvo, odaberite dobro meso i dobru veknu – To je do vas, valjda imate mesnicu i pekaru kojoj najviše vjerujete. Ljubazno zamolite mesara da komad mesa koji ste odabrali ili koji vam je on preporučio samelje na licu mjesta. Zapamtite da je dobra vekna pola hamburgera, potrudite se i oko nje.

Ohladite meso – prije pripreme ostavite meso u frižderu pola sata ili malo više. Ne želite da toplota vašeg tijela, odnosno ruku, otopi masnoće dok budete pripremali pljeskaviscu za hamburger. Eksperti predlažu i to da prije pripreme hladnom vodom operete ruke.

Ne pretjerujte sa pripremom i oblikovanjem – raja voli prebacivati pljskavicu iz ruke u ruku, udaradi sa strane, pretjerano oblikovati. Ovaj dio pripreme ne smije trajati dugo. Što traje kraće, to bolje. Ako previše stišćete ili udarate pljeskavicu, to će ista biti tvrđa nakon prženja.

Koristite plastični poklopac neke veće tegle da napravite pravi oblik pljeskavice, pljeskavica ne treba biti deblja od 2 cm. Onu foru sa bacanjem mesa na tvrdu površinu kako bi dobili dvije ravne površine obavezno zaboravite. Lagano, brzo i nježno. Grubo s mesom i dobićete grub zalogaj.

Pritisnite prstima po sredini – pljeskavica se skuplja dok se prži i zato je najbolje prstima je udubiti po sredini. Nakon prženja pljeskavica će u sredini narasti i dobićete ravnu pljeskavicu.

Prije nego stavite na roštilj začinite pljeskavicu – nemojte štedjeti sa začinima osim ako se radi o soli. Mnogi eksperti ne sole meso prije grilanja jer so isušuje meso. Umjesto toga, posolite poslije grilanja, ako uopšte ima potrebe s obzirom da su ostali začini slani ili su salete i drugi dodaci slani.

Dobro zagrijte roštilj – što više, to bolje. Kada stavite pljeskavice, odmaknite se i slijedite ovo pravilo – ne dirajte ih i ne mičite lijevo, desno, gore, dole želeći da izgledate kao majstor grilanja. Ne smijete dirati pljeskavice više od 3 ili 4 puta tokom grilanja. Ako se lijepi za gril, onda nije gotova. Ostavite još malo.

Ne pritišćite meso - Smatrajte ovo najvažnijim pravilom. Nemojte pritiskati meso, bez obzira na priče koje ste čuli. Tako će izaći svi sokovi i pljaskavica će na kraju biti suha. To ne želite.

Ako želite ovaj criss-cross efekat na pljeskavici pržite ih na jakoj vatri 3-4 minute, onda zaokrenite za 90 stepeni, ostavite najviše 2 minute. Istu stvar uradite na drugoj strani. Dakle, 12 minuta bi trebalo biti idealno za pljeskavicu debelu 2 cm. Ne više.

Prije nego skinete pljeskavicu sa roštilja, stavite list topljenog sira na stranu koja se već ispržila. Usput možete staviti i veknu na gril ili luk, ako je to dodatak vašem hamburgeru. Kada skinte pljeskavicu, ostavite neka odstoji barem jednu minutu.

Ne zaboravite salatu i ostale dodatke! 

Ako imate neki svoj tajni fazon u pripremi hamburgera podijelite ga s nama i čitateljima u komentarima ispod. Bili bismo vam zahvalni.

Namirnice.ba

Vaš komentar: