U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

30. Sep 2012.

Bolje upoznajte još jednu super namirnicu: 10 načina kako jogurt vašem tijelu čini dobro

Jogurt je mliječni proizvod koji nastaje prirodnim procesom fermentacije mlijeka uz pomoć bakterija. Djelovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri čemu mliječni šećer (laktoza) prelazi u mliječnu kiselinu. Danas je sastavni dio prehrane mnogih, što je dobro, imajući u vidu da je ovo jako, jako zdrava namirnica. Evo 10 dokaza za tu tvrdnju!

1. Jogurt je dobar za kosti

Jogurt je odličan izvor kalcija i vitamina D koji su neophodni za održavanje zdravih kostiju. 170 grama jogurta sadrži oko 20% dnevno potrebnog unosa ovog minerala i vitamina. Međutim, ne sadrže svi jogurti iste količine, pa je potrebno da prije kupovine pogledate deklaraciju na kojoj bi trebali biti istaknute tačne količine.

2. Jogurt je bogat proteinima

U 170 grama jogurta leži oko 10 grama protena. To je jednako količini proteina koju sadrži 50 do 80 grama mesa.

3. Jogurt gasi glad

Proteini u jogurtu nisu dobri samo za obnovu i jačanje naših mišića. Također će nam pomoći da brže ugasimo glad. Istraživanja su pokazala da doručak bogat proteinima može smanjiti želju za jelom kasnije tokom dana. Jogurt je također odlično jelo prije i poslije vježbanja.

4. Jogurt će pomoći u mršavljenju

Istraživanje sprovedeno na Harvardu potvrdilo je da dobre bakterije u jogurtu pomažu i u gubitku kilograma, a tu je i prethodna činjenica da jogurt gasi glad. Vjerovatno niste jednom čuli da se jogurt preporučuje ako ste na dijeti ili ako pazite na liniju.

5. Jogurt je dobar za probavu

Jogurt sadrži žive organizme, tj. dobre bakterije – probiotike koji dokazano poboljšavaju probavu.

6. Jogurt može smanjiti krvni pritisak

Jogurt sadrži i kalij koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Naravno, sadrža i kalcij zbog čijeg nedostatka obično i dođe do povećanja krvnog pritiska.

7. Jogurt je pun zdravih vitamina i minerala

Pored kalcijuma i vitamina D, jogurt je odličan izvor kalija, cinka, fosfora, joda, vitamina B2 i B12.

8. Jogurt rješava problem lošeg zadaha

Jogurt sadrži bakterije mliječne kiseline, tzv. dobre bakterije, koje su se pokazale kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti desni koje uglavnom uzrokuju loš zadah.

9. Jogurt je dobar za kožu

Da, jogurt je dobar i za našu kožu! Jogurt može poslužiti kao prirodni piling za ukljanjanje odumrlih ćelija na površini kože. Udruženi med i jogurt često služe kao maske za osvježavanje i čišćenje kože lica.

10. Jogurt popravlja imunološki sistem

Dokazano je da aktivne kulture u jogurtu, vitamini i dobre bakterije, utiču na jačanje bijelih krvnih zranaca koji uništavaju patogene, odnosno klice koje uzrokuju bolesti organizma.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: