U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

14. Jun 2012.

Čokoladice od pola marke ili malo više (I dio): Eurocrem Blok, Choco Lips, Choco Club & Najljepše želje

Velika je konkurencija u ovom segmentu. Nama, potrošačima, to ne smeta. Proizvođačima, naravno, to nije najmilije, ali šta se može? Čokoladice od pola marke ili malo više - naziv je našeg novog serijala, a ovo je prva epizoda. Malo duži naziv, ali jasan. U svakom marketu ćete naići na veliku policu koja je posvećena samo ovim malim poslasticama; s onog dijela na kojem su čokoladice od pola marke (ili malo više) odabrali smo ove:

Takovo Eurocrem Blok – Počećemo sa čokoladicom koja ima najdužu tradiciju. Poznata i zaista jedinstvena Euroblok čokoladica ostala je dosljedna svom poznatom ukusu. Godinama dominira u svom segmentu; loše kopije joj nisu uspjele nanijeti nikakvu štetu, gasile su sve redom. Prepoznatljiv dizajn pakovanja ističe je među svim ostalim šarenim pakovanjima čokoladica koje pokušavaju doprijeti do istih kupaca. Ali, starija raja koja ovu čokoladicu doživljava kao slatkiš djetinjstva joj daje snagu da se bori u velikoj konkurenciji koja dolazi. Cijena je porasla u zadnjih nekoliko mjeseci. Čista cijena od 0,50 KM je sve više i više prošlost. 0,60 KM je sve češće cjenovno ime ove čokoladice što joj malo otežava posao imajući u vidu nove generacijie. Ali 50 grama je teška, teža od svoje konkurencije, a postoje i manje i veće varijante koje cjenovno odlično stoje naspram konkurencije. 269 kalorija ima u jednoj ovoj čokoladici. Izgleda da nema mjesta gdje je nema na policama.

Choco Club Cream lješnjak čokoladice – Ova Vispakova čokoladica ima također neku svoju foru. Prepoznatljiv ukus, posebno ove sa lješnjakom, jednostavan ali isto tako prepoznatljiv dizajn pakovanja je, recimo, dovoljno ističe u moru slatkiša iz ovog segmenta. Nije strana ni starijoj raji. Možda ne cilja toliko na male potrošače kao što je to slučaj sa njihovim novim Tiru-liru čokoladicama o kojima smo ranije pisali. U ovoj Vispakovoj liniji već se nalazi set čokolada nekoliko veličina i vrsta. Što znači da su ove male napravile kvalitetan prodor. 0,55 KM joj je cijena u Interexu, a (još uvijek) nije problem naći je i za pola marke. Da li će i ova doživjeti neku manju varijantu, što je izgleda trend u svijetu, pa da cijena bude 0,40 KM ili možda 0,30 KM, vidjećemo. Dostupna je u većini prodajnih mjesta.

Choco Lips – Danas je, vjerujemo, sretan onaj ko je prvi skontao da bi bilo dobro baviti se prodajom ovih čokoladica u BiH. Firma Skuter d.o.o. se izgleda dograbila generalnog zastupništva i danas na tržište plasiraju mnogo novih choco lipsastih proizvoda, o kojima ćemo nekom drugom prilikom. Pisali smo i ranije o ovom čokoladnom hitu, odnosno kolačiću, ako ćemo konkretnije. Jeftina, jako ukusna, sasvim dovoljna i izgleda da obara sve rekorde (vjerovatno imaju neki rekordi). Već neko vrijeme tu je i Choco lips sa bijelom čokoladom i sa voćnim punjenjem. Čim se pojave razne varijante jedne čokolade to je znak da je ona prva napravila bum! 40 grama je teška i nosi cijenu (u Interexu) od 0,50 KM (koja je preporučena cijena od distributera) ili čak i nižu (0,45KM). Danas je možete naći u gotovo svim prodajnim mjestima.

Najljepše želje čokoladica sa mint kremom – ova je u posljednje vrijeme naš novi favorit među čokoladicama. Kvalitetna čokolada i mint krem su odlična kombinacija uvijek, a posebno u ovoj maloj poslastici. Nije preslatka, kakaom bogata, jako, jako ukusna i, ne znamo je li to čudno tvrditi ali – osvježava. Međutim, najlakša je od svih pomenutih iznad, 28 grama, a nosi cijenu od 0,50 KM (u Interexu). Rijetko je negdje cijena veća od pola marke, a dostupna je uglavnom na svim prodajnim mjestima. Valjda se na njoj dobro i zaradi jer prodavači u manjim prodavnicama je ne bi stavljali odmah uz kasu da nije tako (ovo je samo naša mala usput špekulacija).

Imamo pun folder (kutiju) čokoladica koje čekaju osvrt na njih. Voljeli bismo znati i vaše favorite. Postoji li neka čokoladica zbog koje biste prešli extra milju, ili bez koje bi vam bilo malo teže u životu? Podijelite u facebook komentarima ispod, a mi ćemo to uzeti u razmatranje za dalje radnje. Usput, ispod vam je tabela svih čokoladica koje imamo.

Vaš komentar: