U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

15. Feb 2012.

Izzetin Ambitus – čaj za cirkulaciju [Recenzija]

Vjerujem da smo svi ovih dana manje više zatrpani snježnim pokrivačem kao i temperaturama ispod nule. Rezultat takvih temperatura između ostalog može rezultirati i smanjenom krvnom cirkulacijom što se da primjetiti na nogama i rukama koje nikako ne možete ugrijati. - Piše: Alen Delibegović

Priznajem, ovih dana se ne krećem puno pa mi je cirkulacija nešto slabija i rukama je hladno bez obzira što je u domovima prijatnih 20-ak stepeni. Izlazak se svodi dobrim dijelom na potrebu nabavke namirnica, te sam i ja tako sasvim slučajno nabasao na ovaj čaj.

U mostarskom marketu Megamarkt na uskoj i visokoj polici – odjelu za čaj, par kutija se isticalo od ostalih po svojoj ambalaži. Pakovanja čaja se obično ističu svojim jarkim bojama i šarenolikim teksturama, sve u cilju da ih stavite u korpu, međutim na dnu police su se isticale kutije sa dominantnim bijelim tonom prošarane raznim ilustracijama biljaka i sistema ljudskog organizma.

Nisam mogao a da ne primjetim da ambalaža pojavom više priliči policama u apoteci, ali opet u drugu ruku jasno se ističe od ostalih pakovanja na polici marketa. Ispred sebe sam imao par različitih čajeva za različite namjene: čaj za maligna oboljenja, čaj za asmu i disajne puteve, čaj za želudac, čaj za cirkulaciju… nisam gledao dalje, jer sam odmah shvatio da je to ono što mi treba a vjerujem i našim čitateljima.

„Ambitus – čaj za cirkulaciju“ proizvodi Izzetin iz Zenice, uz slogan „sa vrela prirode“, iza čije recepture stoji iskusni travar Izet Gluhić, te njihove proizvode možete pronaći u Bingu u Hadžićima, Megamarktu i PM Company u Mostaru, Adi Marku u Tešnju, Edo Sladu u Gračanici, kao i na prostorima Zenice.

Cijena čaja je pristupačna: 2,50 KM za 60 grama, te vjerujem da će mnogima pomoći da barem malo ugodnije provedu ovaj ostatak zime. Sastojci ispisani na kutiji su na latinskom, odnosno kada prevedemo u pitanju su: kunica (hajdučka trava), menta, muška bokvica, kopriva, zečji trn i petrovac. Kombinacija ovog bilja reguliše cirkulaciju, snižava povišeni krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Lista namjene svakog od sastojaka je zaista duga, ali mi ćemo ipak pomenuti par onih bitnijih: kunica – krvarenja, glavobolja i probavne poteškoće;  menta – prehlade, želučane tegobe i osipi;  muška bokvica – asma, kašalj, ženske bolesti;  kopriva – mokraćni kanali, usne upale i slabokrvnost;  zečji trn – reumatizam zglobova, problemi mokraćnog sistema (bubrezi, kanali i bešika);  petrovac – proliv, upala grla i krvarenje.

Prema upustvu jednu čajnu kašiku biljne mješavine dodajemo u 2 dl prokuhane vode i nakon 2-3 minute procijedimo. Dobivena infuzija je bistra boje maslinovog ulja. Čaj je veoma pitak uz blagu biljnu aromu u kojoj dominira kunica te je blagog okusa. Odsustvo gorčine je jedan od faktora koji bi mogli biti presudni, jer mnogi okreću glavu od namjenskog biljnog čaja koji su u dobrom dijelu slučajeva gorki.

Nakon par gutljaja primjetna je i izvjesna suhoća u grlu te jedan ugodan biljni dojam. Zaista nema potrebe zaslađivati ovaj čaj.

Ukoliko bezuspješno trljate ruke kako bi ih zagrijali i brojite dane do proljeća preporučujemo vam ovaj čaj, čak iako niste ljubitelj istog, kao i onima koji vole spojiti ugodno s korisnim.

Alen Delibegović / Namirnice.ba

Vaš komentar: