U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

26. Sep 2012.

Napravite hljeb na drugačiji način, napravite ga sa medom i premažite mlijekom i kafom

U stara vremena med je korišten kao sladilo umjesto šećera u pravljenju hrane, pa tako i za pravljenje kruha čime je sigurno inspirisan i ovaj danski recept.

Foto i tekst: KuhinjskePrice.com

Sastojci za ovaj kruh su:

500g brasna
35 g maslaca
25 g svježeg kvasca
3,5 dl mlijeka
1 čajna kašika čećera
1 čajna kašika soli
1 supena kašika meda
sezam za posipanje

Priprema:

1. Ugrijati mlijeko i rastopiti svježi kvasac u njemu
2. Dodati šećer
3. Dodati med i maslac, zatim brašno i so
4. Tijesto ostaviti da stoji najmanje pola sata
5. Zamijesiti oblik koji želite
6. Ostaviti da stoji ponovo do jedan sat
7. Premazati hladnim mlijekom ili hladnom kavom
8. Posuti sezamom i peći 35 minuta na 200 stepeni

Kod premazivanja važno je da mlijeko i kava budu hladni, da tijesto ne dobije “plikove”. Ovaj kruh idealan je za doručak ili za popodnevnu kavu premazan marmeladom ili sa sirom preko koga se stavi marmelada. Također, može se jesti i uz slane dodatke.

Foto:

Tekst i fotografije uz odobrenje autora preuzeti sa bloga Kuhinjskeprice.com.
Kuhinjske priče možete pratiti i na Facebooku. 

Vaš komentar: