U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

07. Feb 2012.

Plantago domaći biljni čaj: Kadulja je blago kojeg trebamo njegovati i u kojem trebamo uživati

Dobar dio nas čaj od kadulje poznaje kao sredstvo za ispiranje grla dok njegova druga korisna svojstva, zbog intenzivnog okusa, padaju u sjenu mente i kamilice. Kadulja, (Salvia oficinalis) na našim prostorima poznata još kao i žalfija, od davnina je poznata kao izuzetno korisna biljka protiv zmijskih ujeda, ženske neplodnosti, tonik, a čak se vjerovalo i da tjera zle duhove. Kako je ova biljka tipična za mediteran, nalazimo je i u talijanskoj kuhinji pa i šire.

Međutim, fokus našeg osvrta na ovu biljku široke namjene je konzumacija u obliku čaja.  Na našem tržištu bez problema možete naći ovaj biljni čaj, što u vrećici što u rifuzi. Za ovu recenziju smo uzeli Plantagovu kadulju iz njihovog Classic programa (riječ je o čajevima u rifuzi) po cijeni od 2,60 KM za 50 grama.  Od ove količine možete pripremiti barem 20 šolja čaja što govori o ekonomičnosti, ali i kvalitetu.

Od antike je kadulja bila sinonim za mudrace jer su ‘zaudarali’ na istu, te se danas ova biljka smatra tonikom za mozak. Ovih dana smo zatrpani snijegom, nastava je obustavljena, a ispiti na fakultetima su odgođeni. Za studente koji spremaju ispite mudra odluka bi bila da počnu piti čaj od žalfije kako bi povećali šanse za prolaz, odnosno veću ocjenu.

Prema uputama proizvođača ovaj čaj se ne priprema na klasičan način. Razlog tome su jaka eterična ulja, pa se ukoliko ne namjeravate kaduljom ispirati grlo preporučuje da se čaj prokuha tri minute i pusti da odstoji još pet. Čaj možete zasladiti ako želite, mada toplo preporučujemo da svakom čaju date šansu da vas svojim okusom i aromom osvoji prije nego ga zasladite.

Kao što smo već spomenuli, kadulja se koristi i u kulinarstvu, te nema potrebe da istu uzimate po skupljoj cijeni. Kao začin odlično ide uz crveno meso i ostale namirnice jačeg okusa. Uskoro možete očekivati i članak o tome.

Čaj pripremljen prema uputama proizvođača  je svjetlije nijanse meda sa karakterističnom eteričnom aromom koja podsjeća na mentu i eukaliptus. Možda vam se na prvi pogled ovaj čaj i ne svidi zbog svoje blage gorčine, ali nakon par gutljaja se već priviknete i prigrlite svježinu kojom odiše. Ukoliko vam gorčina ipak ne odgovara čaj svakako možete zasladiti, što će skoro zasigurno riješiti i taj problem.

Pored navedenih blagodati ove biljke vrijedi napomenuti da je korisna i kod noćnog znojenja u vidu tinkture u kombinaciji sa petoprstom stežom, zatim kod želučanih tegoba kao čaj od cvijetnih dijelova, živčane rastrojenosti, te u kombinaciji sa ostalim biljem ima skoro neograničenu upotrebu – zaista ne možemo dovoljno pohvaliti ovu biljku.

Za kraj vrijedi spomenuti da kada je kadulja „Putem svile“ stigla u Kinu, tamošnji stanovnici su ubrzo shvatili njena blagotvorna sredstva te su u trampi davali i dvostruko veću količinu svog kvalitetnog čaja nego inače.

Kadulja je blago kojeg trebamo njegovati i u kojem trebamo uživati, zauzvrat ono će njegovati nas.

 Alen Delibegović / Namirnice.ba

Vaš komentar: