U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

15. Apr 2013.

Pobjednički recept: Pekarske kifle [Foto]

Za najbolji, u sklopu naše male nagradne igre pod nazivom 'Pošalji recept, osvoji 50KM!', odabrali smo recept 'Pekarske kifle'. Osim što je recept uredan, sa detaljnim instrukcijama i fotograijama, ubjedljivo je i najpopularniji sa najvećim brojem pregleda po danu i sa 13.640 jedinstvenih pregleda od dana objavljivanja do danas. Čestitamo autorici i zahvaljujemo se svim čitaocima koji su učestvovali u nagradnoj igri i koji su sa svojim zanimljivim receptima obogatili sadržaj našeg portala!

Sastojci:

- 1 kg bijelog brašna
- 100 gr maslaca ili margarina
- 2 kašikice soli
- 2 kašikice šećera
- 25 g germe svježe
- 4 dcl vode
- 1 kašika velika sirćeta razblaženog
- 1 dcl mljeka

Priprema:

1. U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac (ja sam koristila tecni). U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju smo stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele.

2. Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.

3. Kada je tijesto premješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašnjati i istresti tijesto na njega. Od tijesta napraviti 15 kuglica fino dlanovima i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.

4. Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom a poslije obadvjema rukama rulate prema dole pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.

5. Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.

6. Rerna mora bit vrela i sasvim je dovoljno 12 min!

7. Dobijete divne kifle kao iz pekare ili trgovine. Kifle koje i sutradan možete jesti i kifle koje zamrznete i kad ugrijete budu tako divne i mekane.

Foto:

Sve do sada objavljene recepte možete pogledati ovdje, kao i u ovoj galeriji na Facebooku.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: