U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

13. Mar 2014.

Telbina, brzo jelo koje pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu [+Recept]

Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka, jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih žitarica koja se u ishrani koristi već hiljadama godina a u narodu slovi kao sredstvo jačanja živaca, kao hrana koja uklanja stres i zamor. Ječam također snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka.

Ljekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed a.s. govorio o jelu Telbina: “Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge.”  Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.

Način pripreme:

Telbina se pravi tako što 2-3 kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i pol času mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom.  Nezaslađenu telbinu možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.

LJEKOVITOST JEČMA

- Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 % njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.
- Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora.
- Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
- Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.
- Bogat vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
- Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

S.M. | Namirnice.ba

Vaš komentar: