U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

01. Mar 2013.

Top 10 (vrsta) namirnica za detoksikaciju organizma

Upravo kao što i prostor u kojem živimo treba veliko proljetno čišćenje ne bi li smo ga oslobodili svih nepotrebnih stvari, tako se i naš organizam detoksikacijom oslobađa svih štetnih i suvišnih tvari.

Kako bi jetra, naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, lakše i bolje obavljala svoj posao povremeno treba i našu pomoć. Što je veća sklonost masnoj i začinjenoj hrani te alkoholu detoksikacija se treba provoditi što češće. Čistom’ hranom osvježit ćete ne samo svoju probavu i krvnu sliku već i cjelokupno stanje vašeg tijela i duha.

1. Zeleno lisnato povrće

U zeleno lisnato povrće ubraja se radić, kelj, poriluk, zelena salata, blitva i matovilac. Kad god je moguće jedite ga sirovo, a ukoliko je termička obrada potrebna, kuhajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Klorofil iz ove vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša i ujedno je glavni saveznik jetre.

2. Limun

Tekućinom se tijelo pere iznutra. ‘Tuširanje’ će biti dosta efikasnije ako umjesto vode povremeno popijete limunadu bez šećera. Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega lakše izlaze iz tijela.

3. Jabuke

Jabuke nam daju mnogo vlakana, ali nutrijenata koje jetra koristi kako bi se oslobodila od toksina. Probavljiva vlakna u jabuci, pektin, pomažu tijelu da se oslobodi teških metala i raznih aditiva. Ali, pazite na njihovo organsko porijeklo!

4. Bijeli luk

Često istican i kao čudo prirode, bijeli luk ima izrazito antibakterijsko i antivirusno djelovanje. U detoksikaciji učestvuje aktiviranjem enzima koji pomažu radu jetre.

5. Zeleni čaj

Osim što je jakog antioksidativnog djelovanja jedan je od najzdavijih napitaka koje možete unijeti u organizam. Dodatni bonus katehina koji se u njemu nalazi je ubrzavanje rada jetre.

6. Klice brokule

Ove klice imaju 30 do 50 puta jače antokancerogeno djelovanje od brokule koja je i sama jedna od najjačih antioksidansa.

7. Sjemenke susama

Na spisku naj detox namirnica nalaze se zbog toga što uspješno smanjuju negativan uticaj alkohola i drugih hemikalija na jetru. Možete ga koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

8. Kupus

U jetri se nalaze dva tipa detoksikacijskog enzima. Kupus efektivno djeluje na obadva.

9. Cvekla

Cvekle su dobar izvor vitamina B3, B6 i C, a također sadrže beta karoten, magnezijum, kalcijum, cink i željezo. Pomažu jetri u razbijanju toksina, a njihova vlakna su odlična za naš probavni sistem. Uključite narendanu sirovu cveklu u salatu sa raznim zelenim povrćem i pospite limunovim sokom. Toksini u tijelu neće znati šta ih je snašlo!

10. Voće

Sve vrste voća bogate su navedenim tvarima: vitaminom C, antioksidansima i korisnim vlaknima. Lako ga je nabaviti, a zaista nije teško uživati u malinama, kiviju ili ananasu.

(A.S./Namirnice.ba)

Vaš komentar: