U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

23. May 2013.

Kuhani zapečeni krompir [Recepti čitatelja za nagradnu igru Misli.Jedi.Štedi!]

S obzirom da često sebi kuham čitav krompir, kao odličan dijetetski proizvod, često mi se desi i da mi ostane krompira za sutra, a svi znamo da krompir ne valja podgrijavati inače se dešavaju strašne stvari. | Recept poslao Stefan R.; Za nagradnu igru Misli.Jedi.Štedi! Pošaljite i vi svoj recept za jela i druge pripravke od ostataka hrane i osvojite novčane nagrade!

I tako ja jednog dana krenem u potragu čudnim putevima Guglovim da ispitam zašto je to tako i koje su to strašne stvari koje će me snaći prekršim li sveto pravilo naših baka i majki. Prvo krenem u pretragu na engleskom, reko veće je govorno područje i samim tim veći izvor informacija. Mom iznenađenju nije bilo kraja, ljudi uopšte nisu čuli za to pravilo. Eventualno ako je neko postavio pitanje u vezi toga (garant naši gastarbajteri) ljudi su im odgovarali postavljajući svoje omiljene recepte za ponovno spremanje krompira, ili su govorili da prvi put čuju za to. Ni jedan naučni sajt, link, istraživanje, nema ništa što upućuje na istinitost izgleda našeg balkanskog mita.

Vratim se ja onda na našu pretragu. Situacija sasvim obrnuta, kod nas su umjesto recepata upozorenja na sve strane, koja se opet prenose s koljena na koljeno, nijedan link ka istraživanju ili nekom referentom izvoru informacija. Ima tu i tamo pokoji članak po nekakvim magazinima, čisto tu da popuni prostor, prepisan od nekih drugih magazina kojima je trebalo popuniti prostor, sve u svemu rekla-kazala. S obzirom na stepen toksičnosti koji se navodi u postovima kojekakvih naših ljudi, mislim da bi se dosad znalo u svijetu za to, a i da bi se izvršilo relevantno istraživanje u vezi toga.

Tako i ja odlučih da izmislim neki recept za ovaj svoj krompir što mi stalno ostaje.

Sastojci: 05kg skuhanog krompira od juče, 100g paradajz pirea, 50ml vode, kafena šoljica maslinovog ulja, origano, par čena bijelog luka(po ukusu), so, biber.

Paradjz pire, vodu, ulje, so, biber, origano, nasjeckan bijeli luk sjedinite u jednoličnu smjesu. Krompir isjecite na kriške. Preko krompira istresite prethodno napravljenu smjesu i dobro izmiješajte. Stavite u zagrijanu pećnicu, otklopljeno, na 220C˚ da se peče 20 minuta.

Eto meni nije ništa bilo, iskucka ja ovo vama, nije me nikad ni stomak zabolio ni ništa. A eto za svaki slučaj da dodam i to da ovo nije isto kao podgrijavanje. Kad podgrijavate, to se radi na slabijoj temperaturi koja pogoduje rastu bakterija, a ovo ubacujete u pećnicu zagrijanu na 220C˚ (pasterizacija je na 70 stepeni, a sterilizacija na 100 stepeni celzijusa).

Recept poslao Stefan R.; Za nagradnu igru Misli.Jedi.Štedi! Pošaljite i vi svoj recept za jela i druge pripravke od ostataka hrane i osvojite novčane nagrade!

Vaš komentar: